09. 11. 2023.
Подели:

У трећем кварталу поднето 2.200 пријава на порталу Фриленсери

Скоро 2.200 фриленсера је у трећем кварталу поднело пореску пријаву у року, односно до 31. октобра

Скоро 2.200 фриленсера је у трећем кварталу поднело пореску пријаву у року, односно до 31. октобра. У односу на претходни квартал, број фриленсера који је поднео пријаву је порастао за 20%. Поређење са првим кварталом, када је поднето око 1.800 пријава, и другим, са скоро 2.000 пријава, указује на стални раст броја поднетих пријава преко портала Фриленсери.

Избор модела плаћања пореза и доприноса показује да се 60% фриленсера определило за модел 2, односно модел са уплатом доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, док се 40% определило за модел 1, што је сличан однос као и у претходним кварталима. Такође, здравствено осигурање по најнижој цени од 4.800 динара по кварталу, је опција коју је изабрала скоро половина фриленсера.

Порески кредит није привукао много фриленсера, само 10 њих је искористило ову могућност у трећем кварталу, у поређењу са укупно 16 у претходна два.

Већина фриленсера који плаћају порез у Србији су резиденти Републике, око 2.120 њих, док је број страних резидената који користе портал за плаћање пореза у Србији око 50.

Уколико сте фриленсер, а нисте поднели пореску пријаву до краја октобра, на располагању Вам је могућност подношења неблаговремене пореске пријаве. То значи да поред пореза и доприноса, треба да израчунате и платите затезну камату, чији износ зависи од висине пријављених прихода и броја дана доцње.

Фотографија је преузета са: Image by vectorjuice on Freepik

Подели: